RSS Feed

Sporttanácsadás

Odrobina Kristóf - 2017. 02. 11. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sporttanácsadás

Meglepően gyakori eset, hogy olyan megjegyzések ütik meg a fülemet, melyek szerint valaki azért nem sportol, mert túlságosan költséges és túl sok szabadidőt kell feláldozni a rendszeres testmozgás érdekében. A lehető legideálisabb az ember számára, ha egyesületben sportolhat, ami valóban pénzkiadást igényel, de egyrészt semmi esetre sem kell vagyonokat költeni, másrészt pedig, ezért cserébe olyan lehetőségeket kaphat, melyeket sehol máshol nem szerezhet meg az életben.

Személy szerint csaknem húsz éve sportolok, és ennyi év múltán magabiztosan állíthatom, hogy nélküle közel sem tartanék ott, ahol most. A sport ugyanis megtanít és felkészít átvészelni, vagy akár elkerülni az élet egyes akadályait, valamint egy társaságba is könnyebb a beilleszkedés, ha az ember addigi életét társakkal töltötte egy csapatban. Úgy gondolom, hogy a legtöbb haszon ezért a különböző sportegyesületekben rejlik, hiszen nincs annál motiválóbb tényező, hogy velem együtt több ember csinálja ugyanolyan lelkesedéssel és ugyanazt, amit én.

Társakkal való sportolás során akaratlanul is rákényszerítjük magunkat a koncentrációra és a másokhoz való alkalmazkodásra, ami lényegében meghatározza mindennapjainkat bármely társadalomban. Egy klubhoz tartozni kiváltság, hiszen olyan kapcsolatok épülnek ki, amelyek hosszú távra szólnak és később akár meghatározó tényezők lehetnek. Egy kedves hölgyismerősöm éppen a múlt hónapban kötötte össze életét fiatalkori edzőtársával, egy másik jó barátom pedig ilyen régi kapcsolatnak köszönhetően talált munkát éppen az után, hogy elbocsátották az előző munkahelyéről.

Legyen szó akármilyen sportról, az fegyelemre késztet, amely nélkül lehetetlen céljaink elérése. Úgy vélem, minden sportág egy játék, amely rávezet többek között arra, hogy az eredményekért keményen meg kell dolgozni, valamint rádöbbent arra is, hogy mindez nem lehetséges egyik napról a másikra. A türelem és a kitartás így ösztönösen kialakul már fiatal korban. A játék során valóban elkerülhetetlenek a kudarcok, de sokszorosan átélve az ember önkénytelenül is megtanulja ezeket elviselni és továbblépni. Még mindig jobb mindezt tét nélkül egy sporteseményen megtapasztalni, mint például egy iskolai felvételin, vagy akár egy állásinterjú során.

A sportnak természetesen nem csak lélektani haszna van, hanem testünk egészségét is biztosítja, hiszen azok az emberek, akik hosszabb ideig sportolnak, bizonyítottan magasabb életkort élnek meg. A kifogások végtelen gyáraiban sok mindent elő lehet állítani, mondván hogy nincs rá idő, fárasztó, vagy  túl költséges. Én azt mondom, hogy a szabadidő mindig adott, tévézni ugyanúgy fárasztó tud lenni, valamint a mindennapos nassolásra szánt pénz fele is bőven elég heti két-három alkalmas mozgásra.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ